Nieuws8 feb '17 07:16

Rechters buigen zich over hoger beroep inreisverbod

Auteur: BNR Webredactie

Drie rechters in San Francisco buigen zich opnieuw over het tijdelijke inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump heeft ingesteld voor mensen uit zeven moslimlanden. Dat verbod werd vorige week opgeschort door een rechter in de staat Washington. In een hoger beroep probeert het ministerie van Justitie vannacht dat inreisverbod opnieuw van kracht te maken.

Foto: Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte

Maar de rechters zijn er na de hoorzitting nog niet uit. De advocaten in het hoger beroep waren zelf niet aanwezig bij de zitting. Ze belden op naar de rechtbank om hun pleidooi te doen. Het Openbaar Ministerie werd vertegenwoordigd door advocaat August Flentje.

'Hij zei dat de president volgens de grondwet alle bevoegdheid heeft om op grond van de nationale veiligheid deze maatregel af te kondigen. En dat rechters niet de bevoegdheid hebben om daar tegenin te gaan. Vervolgens hoorde je de advocaat die de staat Washington vertegenwoordigt: Noah Purcell. Hij argumenteerde onder andere dat Trump's order tegen de grondwet ingaat, omdat - volgens hem - mensen op religieuze gronden worden geweerd', legt correspondent Reinout van Wagtendonk uit. Volgens de Amerikaanse grondwet is dat verboden. En Purcell zegt dus dat rechters, afgaande op de grondwet, de president wel degelijk kunnen terugfluiten.

Advocaat Flentje leek zich al wat in te dekken en gaf al een deel van het inreisverbod toe. Hij vroeg ten minste toe te staan dat mensen uit die zeven landen die nooit eerder naar de VS zijn geweest, er niet in mogen. 'Daarmee zouden ze dan voorkomen dat groene kaart-houders, mensen die al langer in de VS wonen, ook worden tegengehouden na terugkeer van vakantie', zegt Van Wagtendonk.

Waarschijnlijk komt er morgen of overmorgen een beslissing van de rechters in San Francisco.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen