Nieuws22 feb '17 15:57Aangepast op 22 feb '17 16:22

ABN Amro wil financiering moederbedrijf Dakota Pipeline stoppen

Auteur: Mark Hulstein

ABN Amro wil de financiering van het moederbedrijf van het bedrijf dat de omstreden Dakota Pipeline bouwt stoppen. De bank gaat in gesprek met het het bedrijf en zal mededelen dat ze het bedrijf niet meer willen financieren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit bevestigt de bank tegen BNR. Het gaat om Energy Transfer Equity (ETE), het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP). Onder andere ETP gaat de pijplijn bouwen.

Drie weken geleden zei de bank nog na te denken over het eventuele stopzetten van de financiering. De bank zegt nu het gesprek in te willen gaan met de mededeling de geldkraan dicht te draaien. ABN wil dat er rekening wordt gehouden met het duurzaamheidsbeleid en voegt er aan toe dat de bank tegen elke vorm van het gebruiken van geweld is. 

Sioux-indianen

De pijplijn moet olie gaan transporteren van North-Dakota naar Illinois. De Dakota Access Pipeline is omstreden omdat hij dwars door een gebied van de Sioux-indianen loopt. Volgens de inheemse bewoners van het gebied vormt de pijp een gevaar voor de omgeving en het schone water in het gebied. De angst bestaat dat er grote schade aan de natuur ontstaat als de pijp onverhoopt beschadigt. Meermaals liepen de gemoederen hoog op tussen de indianen en betrokkenen bij het project. Zo vorig jaar gingen beveiligers, die waren ingehuurd door de bouwers van de pijplijn, demonstranten te lijf met waakhonden en pepperspray. Vandaag dreigen de kampen waar de indianen zitten te worden ontruimd. Er wordt gevreesd voor nieuw geweld.

Slechte beveiliging

Een eerder onderzoek van Politico toonde aan dat olie- en gasleidingen in de VS verre van goed beveiligd zijn. Alleen al tussen 2010 en 2015 waren er meer dan 3000 incidenten met olie- en gasleidingen, waarbij er miljoenen liters olie in het grondwater terecht kwamen.

ING is een andere Nederlandse bank die in het project zit. Die zijn nog in gesprek met de Sioux-indianen. De bank zei drie weken geleden tegen BNR dat ING in het project wil blijven zodat het invloed kan blijven uitoefenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen