Beurs27 feb '17 07:07

‘CFO Unilever kiest voor opstandige aandeelhouders’

Auteur: Jelle Maasbach

Het mislukte overnamebod van Kraft Heinz op Unilever zorgt voor de nodige strubbelingen binnen het bedrijf. Volgens de Volkskrant dreigt er een stammenstrijd los te barsten onder de aandeelhouders.

Foto ANP
Foto ANP

Twee groepen aandeelhouders staan recht tegenover elkaar en dat zou ook gelden voor de CEO en CFO. De Britse en Amerikaanse grootaandeelhouders eisen dat de winsten op korte termijn omhoog gaan, maar de Nederlandse aandeelhouders willen juist vasthouden aan de strategie van topman Paul Polman. De Nederlanders vinden dat Unilever het huidige lange termijnbeleid moet voortzetten en zich moet blijven richten op duurzaamheid.

Medestander in de boardroom

Die strijd tussen de aandeelhouders laat zich ook blijken in de boardroom. De Britten en Amerikanen hebben een medestander gevonden in een deel van het bestuur, onder wie de Britse financiële topman Graeme Pitkethly.

Daniel Robert, fondsmanager van Fidelity, een van de grootste beleggingsfondsen ter wereld, zei dat “Unilever zich realiseert dat de waarde voor de aandeelhouders moet worden verhoogd". Dat kan volgens Roberts leiden tot opsplitsing van de voedingsmiddelen en huishoudelijke verzorgingsdivisie.  Vorige week kwam Unilever met het bericht dat het ging onderzoeken hoe het ‘aandeelhouderswaarde kan creëren’. Allerlei opties zouden worden onderzocht, waarschijnlijk ook het scenario waarbij het bedrijf wordt opgebroken. In april belooft het bedrijf te komen met de resultaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen