Opinie2 apr '17 16:22Aangepast op 2 apr '17 16:52

De middelvinger en de postbode van May

Auteur: Jesse Pinster

Een Jaguar. Een postbode in een Jaguar. Om half negen, woensdagochtend, komt het zwarte bakbeest aanrijden om te stoppen voor de Britse ambassade in Brussel. Een bebaarde man stapt uit en snelt langs de microfoons en camera's die hem opwachten. Een uur later duikt hij weer op. Met een aktetas. Hij stapt weer in de jaguar. In de tas zit een brief van zes pagina's. Die moet hij tweehonderd meter verderop in de handen drukken van iemand die de brief liever niet ziet komen.

Image

Door Europaverslaggever Jesse Pinster

De man in de jaguar is Tim Barrow, de vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie. De Unie waar zijn landgenoten van besloten dat die niet de hunne is. Met het bezorgen van de brief gaat de klok tikken. Over twee jaar komt er een einde aan het EU-lidmaatschap. Met dank aan de boosheid van het volk. Het volk dat ervan werd overtuigd dat hun banen door Polen worden ingepikt. Dat de bureaucraten in Brussel de Britse schatkist leegslurpen, ten koste van zieke en behoeftige landgenoten. En al die boosheid vindt nu zijn bureaucratische weg naar dit moment. Een postbode in een jaguar.

 

Fietsers hebben moeite de groep journalisten rond de auto te ontwijken. Het is geruststellend om te zien dat, hier in de Europese wijk, iedere berijder van een vélo een helm draagt. Een van deze veilige fietsers heeft het fietspad maar verlaten en komt aanrijden over de weg. Voor de Britse ambassade mindert hij vaart, gaat hij rechtop zitten en steekt hij zijn rechterarm omhoog, gevolgd door de middelste vinger van zijn hand. Een middelvinger blijkt een stuk minder agressief over te komen als je er een fietshelm bij draagt. Maar hij doet het met overtuiging. Remmen. Rechtop zitten. Arm strekken. Vinger strekken.

Maar waarom? Is het een Eurofiel? Woedend omdat de Britten de Europese droom van een eeuwig dichter naar elkaar groeiend continent hebben verraden? Is er onder de Britten geen waardering voor wat er allemaal is bereikt? Al meer dan 70 jaar geen oorlog, steeds meer welvaart, gezondheidszorg voor iedereen. De ondankbare theeslurpers! Rot maar op. Met je eiland. 

Zou het jaloezie zijn? De uitslag van het Brexit-referendum was een hele dikke middelvinger naar de stad waar deze kleine middelvinger doorheen fietst. De Britten namen een gok. Voorgelogen door een stel demagogen, maar toch. Ze durfden de zekerheid van het EU-lidmaatschap overboord te gooien. Of je daarmee straks ook beter af bent valt te betwijfelen. Maar je hebt wel lef. Boze en onredelijke lef.

Zou de veilige fietser met de eierdop op zijn hoofd stiekem een postbode in een Jaguar willen zijn?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen