Nieuws30 apr '17 16:16

De bubbel van de dancemuziek

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De bedragen die tegenwoordig worden neergelegd voor de grootste DJ’s van de wereld zijn de afgelopen 15 jaar krankzinnig hard gestegen. Zo hard zelfs, dat de top-DJ’s voor een gerenommeerd festival als Sensation niet meer te betalen zijn.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Sensation houdt het na 18 jaar voor gezien in Nederland, in juli is de laatste editie in de Arena. ‘In 2000 betaalden wij denk ik tussen de 10 tot 15.000 euro voor een hele grote naam’, vertelt Eric Keijer, directeur van Sensation. ‘Als je dat gaat vergelijken, dan kan er tegenwoordig minimaal één nul achter. Dat geld is gewoon niet uit te geven, want je kan niet een nulletje achter je entreeprijs zetten’, vervolgt hij. ‘Het zijn de nieuwe popsterren van de wereld.’

Nieuw soort muzikant

Keijer verwacht dat er ooit wel weer een nieuw soort artiest zal komen, maar voorlopig zijn DJ’s de sterren van de muziekwereld. ‘De DJ was vroeger geen artiest, maar een plaatjesdraaier in de hoek. Er is een heel ander soort muzikant ontwikkeld. Dat zal in de toekomst ook wel weer een keer gebeuren’, verwacht hij.

Nederland blijft epicentrum van de dancewereld

Hoewel Sensation vertrekt uit Nederland, blijft het epicentrum van de dancewereld volgens Keijer hier. ‘Niet alleen qua DJ’s, maar ook qua evenementen. De meeste kwaliteit zit hier. Iedereen kijkt naar Nederland en wil de Nederlandse producten hebben’, weet Keijer. Dat Sensation het in Nederland voor gezien houdt, is volgens Keijer dan ook geen voorbode voor de toekomst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen