Nieuws30 apr '17 14:44Aangepast op 30 apr '17 20:25

Engelsen vieren hun verlies van Michiel de Ruyter

Auteur: Bastiaan Kleinjan

In 1667 verbrandde admiraal Michiel de Ruyter en groot deel van de Engelse vloot en hij nam ook nog een vlaggenschip van de Engelsen mee. Geen gebeurtenis die je zou vieren, maar toch staan de Engelsen 10 dagen stil bij de slag bij Chatham.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

 

Het was een verpletterende nederlaag voor de Engelsen, 350 jaar geleden. Toch wordt er na al die jaren nog steeds bij stilgestaan. ‘De Engelsen hadden een paar maanden daarvoor bij Terschelling een paar schepen verbrand en het halve eiland vernietigd’, legt Frits de Ruyter de Wildt uit. Hij is voorzitter van de Michiel de Ruyter Foundation en nazaat van de zeeheld. ‘Johan de Wit vond dat daar een revancheactie voor moest komen. Dat vond plaats op de rivier de Medway. Daar zijn we gewoon opgevaren. De Engelsen waren wat traag in reageren en we hebben de hele Engelse vloot daar vernietigd’, vervolgt hij.

Van geen vloot naar modernste vloot

Toch wisten de Engelsen ook min of meer te profiteren van de slag bij Chatham. Doordat de Nederlanders hun hele vloot vernietigden, hadden de Engelsen namelijk de kans om alles opnieuw op te bouwen. ‘Daardoor hadden ze de modernste vloot. Ze noemen het inmiddels een blessing in disguise. Na die herbouw hadden ze de modernste vloot van Europa’, schetst De Ruyter de Wildt.

Hij noemt het besluit om de vloot aan te vallen vanuit politiek oogpunt heel dapper van Johan de Wit, maar militair gezien was het heel onverstandig van Michiel de Ruyter. ‘Uiteindelijk was het een combinatie van geluk, wijsheid en een efficiënt werkend korps-mariniers.’

Twaalfde generatie na De Ruyter

Frits de Ruyter de Wildt is de twaalfde generatie na Michiel de Ruyter. ‘Er zitten vier vrouwen tussen mij en Michiel. De naam De Ruyter is toegevoegd omdat die naam was uitgestorven doordat die vrouwen er tussen zaten. Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat we bij koninklijk besluit toestemming kregen om De Ruyter weer toe te voegen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen