Nieuws12 jun '17 11:59

Banken: geen capaciteit voor strenge aanpak AFM

Auteur: Judie Jaspers

Nederlandse banken zijn bang dat ze binnenkort honderdduizenden klanten met een aflossingsvrije hypotheek actief moeten gaan benaderen en daar niet genoeg mensen voor hebben. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Volgens toezichthouder AFM moeten klanten, die in de problemen kunnen komen aan het einde van de looptijd van hun hypotheek, daar actief over benaderd worden. De banken vrezen dat dit zo'n klus gaat worden, dat hun hypotheekapparaat vast zal lopen.

De discussie tussen banken en toezichthouder toont aan hoe moeilijk het wordt om iets te regelen met de circa 1,1 miljoen huishoudens met een grotendeels aflossingsvrije hypotheek. De AFM stelde onlangs dat een deel van deze groep in de problemen kan komen wanneer er onvoldoende spaar- of pensioengeld is. De AFM wil dat banken goed nagaan welk deel van hun klanten in de problemen kan komen, en dat die klanten daar bewust van worden gemaakt. ‘We moeten niet wachten tot het een probleem wordt, daarom zijn we nu al met dit project begonnen', benadrukt AFM-afdelingshoofd Gert Luiting.

Uit een rondgang van het FD bij Rabobank, ING, ABN Amro en de Volksbank blijkt dat de banken van mening zijn dat ze zelf al op de goede weg zijn met hun analyse en benadering van potentiële probleemklanten – en dat deze groep slechts een omvang heeft van hooguit tienduizenden klanten.

Geen capaciteit

‘De vrees is dat we straks van de AFM alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek op dezelfde manier moeten benaderen als een groep van zevenduizend klanten met een potentieel probleem die we zelf hebben geïdentificeerd’, aldus Theo Harms, hoofd Expertteam Financieren en Verzekeren van Rabobank. 'Daar hebben we de capaciteit helemaal niet voor. Geen van de banken. Dan kan er straks geen hypotheek meer worden verstrekt.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen