Nieuws12 jun '17 13:00Aangepast op 12 jun '17 16:33

DNB: Hoogste economische groei in tien jaar

Auteur: BNR Webredactie

Naar verwachting bereikt de Nederlandse economische groei dit jaar een piek van 2,5 procent; een groeicijfer dat sinds 2007 niet meer is voorgekomen. Ook zal de werkloosheid in Nederland dit jaar en komende jaren verder dalen. Dat blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse berekeningen van De Nederlandsche Bank.

Foto: ANP
Foto: ANP

Niet alleen voor 2017, maar ook voor de komende twee jaar laten de ramingen een flinke groei zien. Voor 2018 is het verwachte groeicijfer 2,1 procent, voor 2019 wordt 1,9 procent groei verwacht. De economische groei wordt ondersteund door alle bestedingscategorin.

Lees ook: 'Economische groei niet zeker'

‘Dat is goed nieuws, het betekent dat we de crisis achter ons hebben gelaten’, zegt Job Swank, directeur Monetaire zaken en Financiële stabiliteit van De Nederlandsche Bank. ‘Eigenlijk alle bestedingen in Nederland werken mee. Het gaat goed met de uitvoer, met de investeringen, en ook de consumptie gaat in 2018 een groei van tegen de 2 procent realiseren.’

Dalende werkloosheid

Ook verwacht DNB dat de werkloosheid zal dalen tot 5 procent van de totale beroepsbevolking in 2017, oftewel krap 400.000 personen. Daarna zal de werkloosheid geleidelijk nog verder dalen: tot 4,4 procent in 2019. ‘Wel neemt de werkloosheid minder snel af dan vorig jaar en De Nederlandsche Bank maakt zich ook zorgen over zogenoemd onbenut arbeidspotentieel', benadrukt verslaggever Rogiér Dankerlui. 'Dat zijn parttimers, best veel nu, die graag meer uren willen werken, maar dat vooralsnog moeilijk kunnen doen.

Aantrekkende wereldhandel

Het begrotingsoverschot profiteert van de groeicijfers. Dit jaar komt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) alweer voor het vijfde opeenvolgende jaar hoger uit dan in het voorafgaande jaar. De sterke economische prestatie in 2017 is onder meer te danken aan de aantrekkende wereldhandel en het herstel van de bedrijfsinvesteringen.

Woningmarkt

De woningmarkt zit weer op het niveau van voor de crisis. ‘Er wordt veel gebouwd, maar toch is er nog steeds ondercapaciteit doordat er destijds veel bouwbedrijven failliet zijn gegaan’, merkt Dankerlui op. Ook zien we een prijsstijging van de koopwoningen. ‘En er wordt als een tierelier afgelost op de hypotheken. Bij het kopen van huizen wordt veel eigen geld gebruikt’, aldus Dankerlui.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen