Podcasts6 mrt '17 07:00Aangepast op 20 jun '17 18:22

51: Dood van de popster

De jaren ’80 en ’90 leken de gouden periode voor de popster. Iedereen had hun idool aan de muur h...

De jaren ’80 en ’90 leken de gouden periode voor de popster. Iedereen had hun idool aan de muur hangen en als je geen fan was van een popster, deed je eigenlijk niet mee. Wat is daar nu nog van over? In de 51e aflevering van Onder Mediadoctoren vragen wij ons af of de popster inmiddels niet dood is. Dit doen wij met Jaap Kooijman, universitair docent aan de UvA en gespecialiseerd in populaire cultuur. 

We bespreken dat pop verschillende betekenissen heeft. Zo wordt de term gebruikt als de commerciële tegenhanger van rock maar ook om specifieke muziekkenmerken van een nummer aan te duiden. We hebben het over een stramien van popnummers en popsterren en maken tot slot een vergelijking tussen de popsterren van toen en nu. 

Oorwurmen: van die liedjes die niet uit je hoofd gaan, hoe vaak je ze ook zingt. Redacteuren Thom Aalmoes en Narin Esmaael maakten een item en gingen op zoek naar de oorzaak van de volhardende melodietjes.

 Redacteur Folkert Coehoorn interviewde muziekjournalist Job de Wit over de definitie van pop en hoe de popster nu verschilt van de jaren ’80 en ’90.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen