Nieuws13 jul '17 13:52Aangepast op 13 jul '17 14:11

Implosie dreigt op woningmarkt

Auteur: BNR Webredactie

Een implosie dreigt op de woningmarkt. Daarvoor waarschuwt makelaarsvereniging NVM. Het aanbod van huizen daalde in een jaar tijd met 35 procent. En de laatste maanden gaat dat steeds sneller.

Het aanbod kan de vraag niet bijbenen, met steeds hogere prijzen tot gevolg. 'Het afgelopen kwartaal is het aanbod gedaald tot onder de honderdduizend woningen, de vraagprijs is gestegen naar het hoogste record ooit en ook de verkoopprijs is nog nooit zo hoog geweest. De markt raakt oververhit', zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma tegen verslaggever Hugo Reitsma.

De oververhitting vindt niet alleen in Amsterdam plaats. In de grootste Vinex-Wijk van Nederland, het Utrechtse Leidsche Rijn, wordt bij een nieuwbouwproject niet meer geloot, maar geboden. Ook in het zuiden van Friesland is er krapte volgens Jaarsma.

De grootste krapte zit in de appartementen. 'Wij hebben altijd gepleit voor het bouwen van grotere woningen, groter dan honderddertig vierkante meter. Maar daardoor is er wel een tekort ontstaan aan kleinere woningen', zegt Jaarsma. 'Ons advies is dat er meer gebouwd moet worden.'

Overbieden

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis zegt dat er geen regels zijn die overbieden verbieden. Het is een privaatrechtelijke overeenkomst tussen een projectontwikkelaar en de klant. 'Als de gemeente ertussen gaat zitten, dan kunnen er afspraken worden gemaakt, als woning als startersappartementen worden aangemerkt. Dan kun je een maximumbedrag vaststellen.'

De lokale politiek kan maatregelen nemen, en dat zouden ze ook moeten doen volgens André de la Porte. 'Dit moet echt anders, dus hier gaan we ook wat aan proberen te doen.' Onderstaande kaart van Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie, toont de prijsontwikkeling van het 2 kwartaal 2017, vergeleken met het 2 kwartaal van 2016. In de pop-up staat ook het aantal transacties en de gemiddelde prijs.

 

Gerelateerde artikelen