Nieuws10 sep '17 16:16Aangepast op 11 sep '17 08:29

Dodental Sint-Maarten opgelopen naar 4

Auteur: BNR Webredactie

Op Sint-Maarten is het dodental als gevolg van orkaan Irma opgelopen van 2 naar 4. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt na crisisoverleg.

ANP
ANP

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Er zijn geen vermisten. Elf mensen zijn ernstig gewond. De situatie op Sint-Maarten lijkt wat te verbeteren. 'De veiligheid lijkt iets verbeterd, maar is nog fragiel', zegt Rutte. Er is de afgelopen dagen geplunderd op het eiland. Ook waren er overvallen.

Het aantal militairen op het eiland loopt gestaag op, naar 392 op zondag. Maandag komen er nog eens 44 bij. Verder vertrekken dan ook nog 120 militairen uit Nederland zodat er uiteindelijk zo'n 550 militairen op Sint-Maarten zullen zijn. De vliegtuigen die militairen en hulpgoederen naar Sint-Maarten brengen, nemen zondag ook alle Nederlandse toeristen (35 in totaal) en uitgezonden Nederlands personeel mee terug naar Curaçao.

Verder willen de Fransen de haven en luchthaven van Sint-Maarten gaan gebruiken om hulpgoederen naar het Franse deel van het eiland te brengen. 'We helpen elkaar waar het kan', zei Rutte. Hij heeft zaterdag nog telefonisch overlegd met de Franse president Emmanuel Macron.

Noodhulp en herstelplan

De noodhulpverlening is weer volledig op gang. Die lag stil omdat orkaan Jose de afgelopen nacht langs het eiland trok. Prioriteit voor de komende dagen is ervoor te zorgen dat iedereen onderdak krijgt en het ziekenhuis wordt hersteld, zegt Rutte. Volgens Rutte lijkt de situatie op Saba en Sint-Eustatius zich enigszins te normaliseren. Wel blijft de voedsel- en drinkwatervoorziening hier een probleem.

Voor het herstel op de lange termijn gaan teams van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de drie eilanden om te zien wat nodig is. Daarna wordt een plan opgesteld. Het project zal onder leiding staan van Hans Leijtens, de voormalige baas van de marechaussee. Hij vertrok begin dit jaar als topman van de Belastingdienst.

Nationaal Crisis Centrum

In het Nationaal Crisis Centrum in Den Haag overlegde Rutte met de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Edith Schippers (Volksgezondheid) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) over de situatie op de Bovenwindse Eilanden en over noodmaatregelen. Het volgende beraad staat nu gepland voor woensdag. Het Nationaal Crisis Centrum is bij rampen en andere crises het knooppunt van informatie en afstemming voor ministers en topambtenaren. Het coördineerde eerder de aanpak van de ramp met vlucht MH17 en de Mexicaanse griep.

Zondagavond (Nederlandse tijd) landen koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Curaçao. Ze zullen onder meer langsgaan bij het ziekenhuis waar slachtoffers liggen van orkaan Irma, die over Sint-Maarten raasde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen