Nieuws11 sep '17 08:15

Hulpverlening voor Sint-Maarten komt op stoom

Auteur: BNR Webredactie

Een groep van 59 mensen van Urban Search And Rescue (USAR.NL) vertrekt vandaag vanaf vliegveld Eindhoven naar Curaçao. Vandaar gaan ze zo snel mogelijk naar Sint-Maarten om te helpen bij de hulpverlening.

Foto ANP
Foto ANP

De ploeg van 59 mensen moet noodhulp verlenen en coördineren. Daarnaast gaan ze helpen bij het heropstarten van de ambulancediensten en de brandweer. Zaterdag waren al vier verkenners vertrokken om met hulp van het leger op het zwaar getroffen eiland poolshoogte te gaan nemen. Premier Mark Rutte maakte zondag bekend dat het dodental op Sint-Maarten als gevolg van orkaan Irma is opgelopen naar 4. Er zijn 11 ernstig gewonden en geen vermisten.

De vrijwilligers van USAR werken onder meer voor veiligheidsregio's, politie, Defensie en ziekenhuizen. USAR.NL was onder meer actief na zware aardbevingen in Haïti en Nepal. In Nederland hebben ze eerder onder meer geholpen na het brugongeluk in Alphen aan den Rijn en na de instorting van een oud pand in het centrum van Den Bosch.

Drinkwater en voedsel eerst

Een team van het Nederlandse Rode Kruis vertrekt van Curaçao naar Sint-Maarten om de bevolking te voorzien van drinkwater en voedsel. Dat heeft op dit moment prioriteit. Maandag volgt waarschijnlijk een vliegtuig met hulpgoederen, zoals afdekzeilen, keukensets en jerrycans. Het team bestaat uit dertig hulpverleners, van wie achttien uit Curaçao, zeventien uit Aruba en vijf specialisten uit Nederland. Een waterkundige gaat in kaart brengen hoe de drinkwatervoorziening kan worden hersteld, twee anderen trekken als verkenners met drones over het eiland om de schade te inventariseren en te kijken wie het snelst hulp nodigen hebben. Ook proberen de hulpverleners een radiozender in de lucht te krijgen om de communicatie rond de hulpverlening te verbeteren.

Bij de hulpgoederen van het Rode Kruis voor Sint-Maarten zitten ook generatoren en zonnepanelen. De zonnepanelen worden voor het eerst ingezet bij de noodhulp. 'Het zijn een soort matjes met zonnecollectoren waarmee apparaten zoals kettingzagen van stroom kunnen worden voorzien. Ook zijn ze geschikt om overal op het eiland mobieltjes op te laden', zegt een woordvoerder. Het is veel eilandbewoners nog niet gelukt contact te leggen met familie en vrienden in Nederland.

Nederlanders hebben al ruim anderhalf miljoen euro gedoneerd op giro 5125 voor noodhulp aan Sint-Maarten en andere eilanden die zijn getroffen door de orkanen Irma en in veel minder mate Jose.

Koning op Curaçao

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van  Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn zondag op Curaçao aangekomen, voor een bezoek aan het kantoor van de meteorologische dienst en het ziekenhuis waar slachtoffers van Irma liggen die van Sint-Maarten naar Curaçao zijn gebracht. 'De boodschap die ik voor de bewoners van Sint Maarten heb, is de volgende: we beseffen wat u is overkomen en we doen zo goed mogelijk ons best om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Vertrouw op de hulp', zei de koning.

Verslaggever Martijn de Rijk vertelt dat de koning en minister Plasterk zich direct na hun aankomst direct hebben laten informeren over de meest belangrijke zaken. 'Ook hebben ze een ziekenhuis bezocht waar slachtoffers vanaf Sint-Maarten naartoe zijn gebracht.' Vanmiddag brengen de koning en de minister een bezoek aan het getroffen eiland.

Macron naar Saint-Martin

De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdag naar Saint-Martin, het Franse deel van het eiland. Volgens voorlopige cijfers zijn daar en op het nabijgelegen Saint-Barthélemy 10 mensen omgekomen; 7 personen worden daar nog vermist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen