Personal Finance12 jan '16 12:42

'Reële kans op bezuinigingen in 2017'

Auteur: Jolijn Mes

Na het jubeljaar 2016 dreigen zure bezuinigingen in 2017, schrijft de Rabobank. De bank sluit zich daarmee aan bij de waarschuwing die Klaas Knot van De Nederlandsche Bank eerder gaf.

ANP
ANP

De bezuinigingen zouden een reactie kunnen zijn op een structureel begrotingstekort van de Nederlandse overheid in 2016. Volgens Björn Giesbergen van de Rabobank zal dit tekort ontstaan door een combinatie van lastenverlichting en het terugschroeven van de gaswinning in Groningen.Tekort op de middellange termijn
Toch doet Nederland het vrij goed in vergelijking met een aantal andere Europese landen, volgens Giesbergen: "Er zit een groep landen nog op het strafbankje. Die moeten eerst hun begrotingstekort onder de 3 procent krijgen. Nederland is al een stap verder en moet kijken naar het structurele tekort op de middellange termijn."

Hierdoor bestaat er een reële kans dat we in 2017 weer moeten gaan bezuinigen, zegt Giesbergen: "Op de middellange termijn werkt het niet zo dat als de economie aantrekt, tekorten verdwijnen. Als de economie in 2016 harder groeit dan verwacht, blijft dat tekort dus gewoon bestaan."

Lees hier het rapport van de Rabobank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen