Personal Finance22 jan '16 07:51

Kinderopvang zorgt voor verdeeldheid in de coalitie

Auteur: Karlijn Meinders

Geld voor kinderopvang voor alle kinderen van twee tot vier jaar, ook als de ouders niet werken. Dat advies van de SER zorgt voor verdeeldheid in de coalitie. De VVD vindt de onderbouwing van het advies veel te mager.

Foto: ANP
Foto: ANP

De PvdA en verschillende oppositiepartijen zijn groot voorstander, maar de VVD is een stuk minder enthousiast. Keklik Yücel, Tweede Kamerlid voor de PvdA, noemt het advies baanbrekend.

"Al heel lang is er onder mensen in het veld en in de maatschappij het geloof dat kinderopvang meer is dan alleen opvang. Het is een belangrijk ontwikkel-instrument. Alleen bestuurlijk en politiek was dat nog niet gezamenlijk afgesproken."

Mager advies
Anne Mulder, Tweede Kamerlid voor de VVD, vindt het geen overtuigend advies. "De wetenschappelijke onderbouwing is nogal mager. Dit plan kost waarschijnlijk ook richting een miljard euro, dan moeten we de belasting verhogen en dat willen mensen dan ook weer niet. Dit geld moet je niet uittrekken voor een plan waarvan het effect niet bewezen is."

Eén stelsel

Volgens Yücel gaat het om het creëren van de mogelijkheid en niet om een verplichting. "En we moeten in Nederland af van al die verschillende voorzieningen. We hebben nu een heel gescheiden stelsel. We hebben klasjes voor kinderen met achterstanden en kinderopvang voor kinderen met ouders die werken. Dat schiet niet op en is slecht voor de ontwikkeling."

Volgens het advies van SER krijgen gezinnen waarbij de ouders niet werken dezelfde regeling als bij de kinderopvang zoals deze nu is. "Een kleine bijdrage van de ouders en een kleine bijdrage van de overheid", vertelt Yücel. "Nu moeten we zorgen dat mensen weten dat dit aanbod er is. Het hebben van één voorziening zou daarbij helpen."

Debat
Dit rapport gaat, ondanks de onwelwillendheid van de VVD, niet de la in verzekert Yücel. "Dit advies is uitgekomen op verzoek van een meerderheid van de Kamer. Het zal wel debat vergen. Daarvan hangt ook de termijn waarop dit aangepast kan worden af."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen