Personal Finance1 feb '16 15:40

Hoe een erfenis in een schuld verandert

Auteur: Didi Levison

Geld ontvangen uit een erfenis lijkt prettig, maar is het soms niet. Want het geërfde bedrag kan zomaar een schuld worden.

Steeds meer nabestaanden doen afstand van een erfenis of accepteren die alleen onder voorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van het Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverband van notaris-kantoren. De nabestaanden zijn bang om met onzichtbare schulden te worden geconfronteerd.

Het probleem van die onzichtbare schulden zit 'm vooral in samengestelde gezinnen. Lucienne van der Geld, directeur van het Netwerk Notarissen, legt uit: “Je erft bijvoorbeeld geld van een oom die getrouwd is geweest met een vrouw die al kinderen had. Hij heeft dus stiefkinderen. De wet regelt het nu zo dat als een ouder overlijdt, de erfenis eerst naar de partner gaat. De kinderen krijgen het erfdeel pas uitbetaald als de partner is overleden”.

In de praktijk komt het vaak voor dat neven en nichten iets erven en niet nadenken over de rechten van eventuele stiefkinderen van die oom. “En dan komen die stiefkinderen alsnog hun erfenis ophalen en moeten die neven en nichten dat soms uit eigen portemonnee betalen, want ze zitten inmiddels vast aan de erfenis”, vertelt Van der Geld.

 

Om hoeveel gevallen het jaarlijks gaat wordt niet bijgehouden. Wel is het bekend dat er op dit moment 126.000 kinderen opgroeien in een samengesteld gezin. “We verwachten door het toenemende aantal samengestelde gezinnen dat er zich steeds meer van dit soort zaken zullen voordoen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen