Arbeidsmarkt2 feb '16 07:17

FNV moet nu zelf nog schoon schip maken

Auteur: Thijs Baas

De FNV meet met twee maten in haar strijd voor betere arbeidsomstandigheden voor schoonmakers. De grootste vakbond van het land eist van bedrijven en de overheid dat het schoonmakers in dienst neemt in plaats van inhuurt. Maar zelf maakt de bond geen aanstalten om op korte termijn haar eigen schoonmakers in dienst te nemen. Zo blijkt uit navraag door BNR.

Kantoor FNV. Foto: ANP.
Kantoor FNV. Foto: ANP.

De FNV boekte precies een jaar geleden een groot succes; de overheid beloofde schoonmakers weer in dienst te nemen. En dat gebeurt sinds begin dit jaar ook. Maar als het over haar eigen organisatie gaat, gelden blijkbaar andere maatstaven. Vorig jaar zei de bond dat er intern een discussie was opgestart over het ook zelf weer in dienst nemen van schoonmakers. Nu zegt algemeen secretaris Leo Hartveld van de FNV dat de bond die optie aan het “onderzoeken” is.

Op korte termijn hoeven de schoonmakers die de burelen van FNV bestuurders poetsen niet te rekenen op een contract bij de bond. Volgens Hartveld kan daar wegens de fusie en de zoektocht naar een nieuw pand pas volgend jaar naar gekeken worden.

En dat is vreemd, want de FNV neemt bedrijven en overheid moreel de maat. Maar waar de overheid wel binnen een jaar de eerste schoonmakers in dienst heeft genomen laat de FNV haar eigen schoonmakers in de kou staan. “Wij leven helemaal niet naar een andere maatstaf”, bezweert Hartveld.

 

Bij de VVD wordt besmuikt gelachen om de spagaat van de FNV. Kamerlid Ingrid de Caluwé: “Opvoeden is toch ook een klein beetje voorleven. Dan vind ik het best wel bijzonder dat ze daar dan zelf zolang over doen.”

Gerelateerde artikelen