Arbeidsmarkt29 jan '16 10:21

Banenmotor komt weer op gang

Auteur: BNR Webredactie

Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 102.000 banen bij komen in Nederland.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vorig jaar waren dat er nog 56.000, meldt het UWV. De verwachte banengroei moet vooral komen van de uitzendsector. Inclusief banen van zelfstandigen komen er 129.000 banen bij.

De aantrekkende economie zorgt ook dat er meer vacatures ontstaan. Dat worden er dit jaar waarschijnlijk 859.000. Dat is 49.000 meer dan vorig jaar en ongeveer een derde meer dan tijdens het dieptepunt in 2013.

Sectoren
In de bouw neemt het werk flink toe. Ook in de zorg gaat het weer wat beter. In de detailhandel gaat het voorlopig nog slecht.

Een opvallende ontwikkeling is de toename van het aantal flexibele banen. Sinds de crisis daalde het aantal vaste banen met 10 procent, terwijl het aantal flexbanen met 27 procent toenam.

Uitkeringen
Door het herstel van de arbeidsmarkt is het UWV ook een stuk minder kwijt aan WW-uitkeringen. Afgelopen jaar daalden de totale lasten van de uitkeringen met een half miljard euro naar 20,9 miljard euro. De verwachting is dat de lasten dit jaar met nog eens een kwart miljard euro afnemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen