Arbeidsmarkt26 nov '15 17:21

50-plussers vinden makkelijker nieuw werk

Auteur: Sam de Voogt

Steeds meer 50-plussers vinden een baan, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Het gaat om ouderen die korter dan een jaar een WW-uitkering hebben gehad.

Tot nu toe kregen bijna 60.000 mensen van 50 jaar en ouder vanuit de WW een baan. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens Menno Meijer van uitzendbureau Rvaring trekt de hele arbeidsmarkt aan, en dus ook de uitzendbranche. "De uitzendbranche volgt meestal wat later op de arbeidsmarkt, maar het begint nu op gang te komen."

De interesse in 50-plussers heeft te maken met de ontstane schaarste op de arbeidsmarkt. Nu er langzamerhand een tekort aan jongeren begint te ontstaan, zijn volgens Meijer 50-plussers als eerstvolgende aan de beurt. "De redenen voor de stijging zijn puur economisch, zo plat is het."

Administratieve functies
Met name wat betreft administratieve functies zijn 50-plussers in trek. Voor ICT is de animo wat minder, omdat daar "hele hoge eisen worden gesteld aan het kennisniveau", zegt Meijer. Voor ouderen die al langer dan een jaar in de WW zitten blijft het lastig om aan een baan te komen. Dat is niet zo gek, zegt Meijer. "Dat geldt voor de hele arbeidsmarkt. Ook hier werkt het principe van schaarste. Bedrijven nemen eerst frisse krachten aan, die net van de arbeidsmarkt komen."

Meijer zegt te merken dat zodra zijn klanten een oudere in dienst hebben genomen, de vooroordelen over 50-plussers snel zijn verdwenen. "De praktijk is dat jongeren na een jaar of drie toch om zich heen gaan kijken, terwijl als je een goede 50-plusser hebt, hij tot zijn pensionering bij je blijft zitten." Hij heeft daarom een gouden tip voor werkgevers: "Probeer (het inhuren van een oudere, red.) het gewoon eens een keer."

Gerelateerde artikelen