Arbeidsmarkt19 nov '15 17:26

'Met een sandwichbord vind je geen baan'

Auteur: BNR Webredactie

Grimmige cijfers over de werkeloosheid: Steeds meer mensen waren de afgelopen jaren langer dan een jaar werkeloos. Tijd voor actie, dus. Redacteur Roos Abelman zocht uit hoe je voorkomt langdurig werkeloos te worden.

660.000 mensen waren vorige jaar werkloos, 250.000 van hen waren dat langer dan een jaar. Een van de bijkomende problemen is dat zij vaker een uitkering hebben dan mensen die korter werkloos zijn. Gefrustreerd dat het middels ‘normale’ sollicitaties niet lukt, proberen sommige werkzoekenden op een ludieke manier. Met filmpjes op Youtube, sandwichborden op stations.

Geen goed idee, volgens loopbaanbegeleider Aaltje Vincent. "Je moet netwerken met hen waar het werk te doen is. Niet door met een sandwichboard op Den Haag Centraal te staan." Wat je dan wel moet doen? Loslaten dat je het werk moet doen dat je altijd hebt gedaan, zegt Vincent.

"Voorkom dat je langer dan een jaar werkloos bent door zo snel mogelijk te onderzoeken of dat wat jij kunt of daar nog vraag naar is. Zo niet, school je dan zo snel mogelijk om naar werk waar wel vraag naar is."

Nog een tip: zorg dat je CV er zo optimaal mogelijk uitziet, ook op LinkedIn. Een potentiële werkgever moet in negen seconden kunnen lezen wat je te bieden hebt. “De mensen die het werk doen wat jij wilt doen, weten het als eerste als er een vacature is. Ga dus met hun netwerken”, zegt Vincent. LinkedIn is daarbij volgens de loopbaanbegeleider "onmisbaar".

Gerelateerde artikelen