Arbeidsmarkt25 jan '16 13:39

Arbeidsmarkt grensgebied krijgt impuls van tien miljoen

Auteur: Jolijn Mes

Het kabinet wil de arbeidsmarkt in de grensstreek een impuls geven. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt daarom bijna 10 miljoen euro uit om mensen over de grens in Duitsland en België aan het werk te helpen.

ANP
ANP

Het geld is volgens minister Asscher bedoeld voor de gemotiveerde werkzoekende. "Het gaat om mensen die graag willen werken, maar in de regio niks kunnen vinden. Terwijl er vacatures zijn vlak over de grens", zegt Asscher. "We denken dat het voor veel mensen een geweldige mogelijkheid biedt om betaald werk te doen."

Zoeken in een halve cirkel
Het is voor werkzoekenden in de grensregio lastiger om een baan te vinden, omdat ze volgens FNV-bestuurder Daan Withagen een kleiner zoekgebied hebben: "Als je in het midden van het land woont, kun je een hele cirkel trekken van plekken waar je binnen een uur kunt komen en daar kun je werk zoeken. Als grensbewoner heb je vaak maar een halve cirkel."

Alles is anders
Tanken en boodschappen doen in Duitsland of België is geen probleem, maar er komt veel meer bij kijken als je gaat werken in het buitenland, zegt Withagen: "Over de grens is alles anders: sociale zekerheid, arbeidsrecht. Je moet alles uitzoeken, misschien de taal leren."

Het geld is dan ook bedoeld om het makkelijker te maken over de grens aan de slag te gaan: "Scholing, diploma-erkenning, taaltraining, het kost allemaal geld. En er komt meer ondersteuning aan beide kanten van de grens."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen