Arbeidsmarkt27 jan '16 08:03

Topbestuurders voor publieke functies moeilijk te vinden door Balkenendenorm

Auteur: Sam de Voogt

Recruiters hebben steeds meer moeite om topbestuurders te vinden voor publieke functies. Oorzaak is de steeds strenger wordende Balkenendenorm.

Dat stelt Mattijs Kropholler, managing partner van het headhuntersbedrijf Maes & Lunau. De Wet Normering Topinkomens (WNT), ook wel de Balkenendenorm genoemd, stelt dat topfunctionarissen in dienst van de overheid niet meer dan 100 (WNT-2) of 130 procent (WNT-1) van het salaris van een minister mogen verdienen. In de praktijk komt dat neer op salarissen van respectievelijk 144.000 en 187.000 euro per jaar, exclusief pensioenkosten, auto en andere onkosten.

Met name de WNT-2 stelt recruiters voor problemen, zegt Kropholler. "Voor eigenlijk alle functies, zoals bijvoorbeeld voor de functie van financieel directeur van een grote organisatie, is het erg moeilijk kandidaten te vinden. Als RvC's functiespecificaties opstellen, dan volgen daar meestal eisen uit die je alleen vindt bij kandidaten die meer dan 180.000 euro per jaar verdienen. Zo valt gelijk de helft van geschikte kandidaten af."

Weinig keuze
Het lukt recruiters desondanks meestal toch nog om een geschikte kandidaat te vinden. Maar de keuze houdt niet over, zegt Kropholler. "We vinden altijd wel die witte raaf of die zwarte zwaan die toch goed lijkt te passen. Maar de selectiecommissie heeft meestal de keuze uit 1 of 2 kandidaten, terwijl je bij deze complexe organisaties toch zeker de keuze uit 3 tot 5 kandidaten zou willen hebben."

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de Balkenendenorm. Volgens Kropholler moet de overheid een list verzinnen om toch mensen vanuit het bedrijfsleven naar de overheid te lokken. "Vroeger ging dat veel gemakkelijker. Met de WNT-1 hebt je nog ruimte en flexibiliteit, maar de WNT-2 is veel te snel ingevoerd. Met name in de gezondheidszorg is dat nu een probleem geworden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen