Arbeidsmarkt27 jan '16 11:08

'Van der Steur moet ingrijpen bij topinkomens politie'

Auteur: BNR Webredactie

Twintig politiefunctionarissen hadden in 2014 een hoger salaris dan een minister. Dat schrijft het AD na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Bernard Welten verdiende als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro. Zes van de twintig grootverdieners zaten in 2013 nog onder het salaris van 177.410 euro (balkenendenorm). Zij gingen er in 2014 dus op vooruit.

De overheid voert juist het beleid om lonen van topfunctionarissen te matigen. Daarvoor werd in 2013 de Wet normering topinkomens ingevoerd. SP-Kamerlid Nine Kooiman is dan ook onaangenaam verrast door de berichten: "De politiemensen hebben afgelopen jaar gestreden voor een klein beetje loon erbij en dan zijn hun bestuurders fors meer gaan verdienen."

 
Marktconform
De salarissen zouden marktconform zijn, maar Kooiman heeft toch kritiek: "We hebben een nieuwe wet in het leven geroepen waarbij er door topfunctionarissen in de publieke sector niet meer verdiend mag worden dan een minister. Dan moeten er natuurlijk niet allerlei omwegen bedacht worden om uiteindelijk wel boven die grens uit te komen."

ANVP
Ook volgens de politievakbond ANVP moet het anders, maar mag er wel dat een uitzondering gemaakt worden voor de nieuwe korpschef Akerboom, omdat hij met de reorganisatie een zware klus heeft gekregen. Kooiman is het daar niet mee eens: "Als je een daad stelt, moet iedereen zich aan die norm houden. En dus ook de nieuwe korpschef."

Ingrijpen
Kooiman wil nu dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ingrijpt: "Hij moet een daad stellen en in ieder geval het salaris onder het ministerssalaris houden. En dan nog vind ik het heel erg riant."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen