Arbeidsmarkt11 feb '16 11:21

De illusie van gelijke lonen

Auteur: Jolijn Mes

Twee op de drie werknemers denkt dat in hun bedrijf mannen en vrouwen gelijke salarissen krijgen betaald. Maar in werkelijkheid verdienen mannen vaak toch nog meer dan vrouwen.

ANP/AFP
ANP/AFP

Dat blijkt uit onderzoek van recruitment- en onderzoeksbureau Glassdoor.  Het verschil ligt bij de overheid op vier procent, en in het bedrijfsleven zelfs op zeven procent.

Niet meer van deze tijd
En toch denkt men dus dat het wel meevalt, met die verschillen. Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, komt dat door een soort rechtvaardigheidsgevoel dat heerst: "Men denkt dat het nu toch niet meer zo zal zijn, dat het niet meer van deze tijd is."

Maar de kloof blijft bestaan. Wilthagen: "Het heeft vaak te maken met de inschaling bij een volgende baan. Als je lager dan een man begint, kun je dat heel moeilijk inlopen. Dat verschil blijft in stand."

Naming and shaming
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 70 procent van de vrouwen niet zou willen werken bij een bedrijf waarvan men weet dat de verschillen groot zijn: "Een vorm van 'naming and shaming' zou dus wel helpen. De gegevens zouden dan ook per bedrijf moeten worden gepubliceerd. "
 

Gerelateerde artikelen