Arbeidsmarkt7 jan '16 17:00

Bij de staking in de Rotterdamse haven

Auteur: Jeroen Pen

De dokwerkers in Rotterdam staken 24 uur. Ze zijn boos omdat ze vinden dat zij de prijs betalen voor falend beleid van het havenbedrijf.

Foto: Jerry Lampen/ANP
Foto: Jerry Lampen/ANP

Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte, die 2.3 miljard euro kostte, is overcapaciteit aan de containerterminals ontstaan. Niek Stam van FNV Havens: "Ik heb zelf vanaf 2004 geroepen dat uitbreiding op deze manier zou leiden tot een sociaal bloedbad. Dat is helaas uitgekomen."

Stam verwijt het havenbedrijf een naïef vertrouwen in oneindige groei. "Ze hadden zich moeten realiseren dat het niet altijd omhoog gaat en een potje moeten maken."

Ingrijpend
De gevolgen zijn voor veel werknemers ingrijpend, zegt Stam. "Er zijn mensen met een staat van dienst van 35, 40 jaar, die zijn niet meer zeker dat ze in de haven kunnen blijven werken."

Het is de eerste staking in de havens in dertien jaar. En als niet geluisterd wordt naar de boodschap van de vakbonden, kan die mogelijk nog langer duren dan de nu al vastgestelde 24 uur. Een strijdvaardige Stam: "Als dit tot niets leidt, staken we gewoon verder."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen