Arbeidsmarkt18 feb '16 13:25

Randstad: 'Economie heeft wind in de rug'

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse economie staat er goed voor, constateert Randstad-topman Jacques van den Broek. Ondanks alle zorgen draait de economie nog steeds goed en ook de veranderingen op de zzp-markt zullen de uitzendbranche geen windeieren leggen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Toch blijft er altijd enige onzekerheid, erkent Van den Broek. Veel verder dan acht weken vooruit kijken is eigenlijk niet mogelijk, zeker nu de situatie in de wereld allesbehalve stabiel is. "Ik kan alleen vertellen wat de realiteit is. Dat betekent dat we in januari in lijn met het vierde kwartaal begonnen zijn: ook in Nederland nog steeds een groei van zo'n 8 tot 9 procent. Dus so far so good. "

VAR
De overgang van VAR-contracten naar modelcontracten kan zorgen voor verdere groei van Randstad, zegt Van den Broek. "Een freelancer heeft altijd twee zorgen: wanneer is mijn volgende klus en is het allemaal goed geregeld qua papierwerk. Nu zie je dat die zorg bij de werkgever zal liggen. In Duitsland bemiddelen heel veel in freelancers, maar ook in Nederland is dat een groeiende tak van sport. Dus we zien veel mogelijkheden."

Voorspellingen zijn aan Van den Broek niet zo besteed, maar de stabiliteit in de VS kan wel eens een gunstig voorteken zijn. Maar ook in Duitsland en Frankrijk staat het er relatief goed voor. "Maar we zien voor de hele portefeuille geen versnelling van de groei, dus ik zou blij zijn als we dit de komende tijd vast kunnen houden." Randstad zag ook zelf de omzet en winst fors toenemen vorig jaar; vooral in het laatste kwartaal deed de uitzender het goed.

Gerelateerde artikelen