Arbeidsmarkt24 feb '16 11:10

Nog te weinig gehandicapten aan het werk bij overheid

Auteur: Jolijn Mes

Arbeidsgehandicapten komen nauwelijks aan de bak bij de overheid, terwijl diezelfde overheid juist wil dat bedrijven meer gehandicapten in dienst nemen.

ANP
ANP

De politie, de belastingdienst, scholen en andere overheidsinstellingen hadden de afgelopen drie jaar 3.000 arbeidsplaatsen voor gehandicapten moeten realiseren, maar dat is niet gelukt, schrijft het Financiële Dagblad.

Goed op weg
Volgens Banenambassadeur voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Hans Spigt, is de overheid goed op weg, maar gaat het niet snel genoeg: "De banen die voor deze groep gerealiseerd moeten worden, zijn aangepaste werkzaamheden. Die moeten gecreëerd worden en dat kost tijd."

De komende tien jaar moet er plek zijn voor 25.000 gehandicapten bij de overheid. Spigt denk dat die doelstelling wél gehaald zal worden: "Het werkt als een soort vliegwiel. Als er eenmaal goede voorbeelden zijn, worden die gekopieerd en komt er steeds meer een systeem voor het creëren van dit soort plekken."


 
Voorbeelden
Er zijn ook overheidsinstanties die het volgens Spigt prima doen: "De provincies doen het erg goed, de universiteiten en hogescholen ook. Bij de gemeenten zie je ook best veel inzet."

En andere instellingen kunnen daar best van leren: "Sommige organisaties zijn gewoon uit zichzelf betrokken bij de doelgroep. Daar is een motivatie aanwezig. En op andere plekken zijn extra middelen beschikbaar om zo’n plek te creëren. Dan gaat het natuurlijk een stukje makkelijker."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen