Arbeidsmarkt3 mrt '16 08:16

Nederlandse economie groeit in 2017 dankzij export

Auteur: Sam de Voogt

In 2017 zal de Nederlandse economie met 2 procent groeien. Dat staat in het economisch kwartaalbericht van de Rabobank. De groei wordt met name veroorzaakt door toenemende export, verwacht de bank.

Foto ANP
Foto ANP

De Rabobank verwacht volgend jaar en exportgroei van 4,5 procent, zo valt te lezen in het nieuwe kwartaalbericht. Volgens Martijn Badir, een van de economen van de bank, trekt de wereldwijde economie ook volgend jaar weer aan. "Dat is van toepassing op alle sectoren", zegt Badir. "Het herstel wordt breed gedragen."

Zelfs een crisis zoals de slechte Chinese economie, een Brexit of de opheffing van het Schengenakkoord zal op zichzelf de groei niet stoppen, verwacht Badir. "Als een van die scenario's uitkomt, dan is dat niet zo'n probleem. Maar als de risico's zich opstapelen, dan moeten we ook de groeiverwachtingen van Nederland bijstellen."

Niet alleen optimisme
Volgens de Rabobank zit Nederland in een fase van binnenlands economisch herstel. Badir: "We zien het besteedbaar inkomen van huishoudens weer toenemen. Zo is het lastenverlichtingspakket van 5 miljard (aangekondigd door het kabinet, red.)  goed voor de koopkracht." Toch is er niet alleen ruimte voor optimisme, stelt de econoom. "Het is optimisme vanuit een dramatische situatie. 2 procent groei klinkt goed, maar het is ook wel nodig. Het is te hopen dat het buitenland geen roet in het eten gooit wat betreft het herstel."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen