Arbeidsmarkt15 mrt '16 12:58

CNV: uitspraken Samsom vreselijk bruut voor werknemers TSN

Auteur: Sam de Voogt

De uitspraken die PvdA-leider Diederik Samsom gisteren deed over het in zijn ogen terechte aanstaande faillissement van TSN zijn "vreselijk bruut" voor de werknemers van de thuiszorgorganisatie. Dat stelt vakbond CNV.

Samsom zei gisteren tegen RTV Rijnmond dat TSN "op de verkeerde business had gegokt". Met een instelling van "karige zorg en zoveel mogelijk winst" leek het de PvdA-leider daarom niet zo erg dat TSN failliet gaat. Dat zal vandaag of morgen gebeuren, blijkt volgens vakbond CNV uit een brief van de rechter aan de ondernemingsraad van TSN. Een onbedachtzame uitspraak, stelt Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg en Welzijn, zeker "voor de mensen zich met met hart en ziel inzetten voor TSN".

 

Dat neemt niet weg dat Samsoms woorden "raken aan de discussie die we moeten voeren over welke bedrijfsmodellen bij deze sector horen", zegt Kruizinga. "Het wordt nu bruut gezegd, maar het is wel zo dat we een discussie moeten voeren over hoe bedrijven omgaan met winst en salaris."

 

Met het aanstaande faillissement van TSN hebben 4.000 van de in totaal 12.000 werknemers van de thuiszorgorganisatie zekerheid over hun werk. Zij worden met dezelfde arbeidsvoorwaarden overgenomen door andere organisaties, waaronder Buurtzorg Nederland. Voor nog eens 4.000 werknemers zijn "de vooruitzichten gunstig", zegt Kruizinga.

De laatste groep van 4.000 werknemers heeft een minder rooskleurig toekomstperspectief. CNV wil hen mee laten doen aan het banenplan van de vakbond om hen zo te ondersteunen bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

Gerelateerde artikelen