Arbeidsmarkt17 mrt '16 06:34

De Unie: niet-vakbondsleden mogen meepraten tijdens CAO-onderhandelingen

Auteur: BNR Webredactie

De bond hoopt met behulp van enquêtes voor en na de onderhandelingen de meningen van niet-leden te kunnen peilen en zo het draagvlak voor arbeidsovereenkomsten te vergroten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het aantal vakbondsleden in Nederland neemt al jaren af. Vakbonden zijn daarom op zoek naar nieuwe manieren om met potentiële leden in contact te komen. Voorzitter Reinier Castelein van De Unie hoopt trendsettend te zijn met dit nieuwe plan: "We willen in verbinding blijven met de werkvloer en kunnen onderhandelen namens de mensen die onder de cao vallen. Dit plan moet potentiele leden op een transparante en inzichtelijke manier laten kennis maken onze dienstverlening en met het normaal gesproken schimmige cao-proces."

Bang dat werknemers nu helemaal niet meer lid willen worden omdat ze toch al mee mogen praten, is Castelein niet. "Als bedrijf moet je altijd in contact komen met nieuwe klanten, anders kun je de tent wel sluiten." Ook de mogelijke invloed van jonge mensen, die er wellicht andere ideeën op nahouden dan de overwegend oudere vakbondsleden, moedigt Castelein aan. "Ik denk dat zoiets ontzettend goed is voor de dialoog binnen onze vakbond. Er zullen altijd verschillende geluiden komen en vast ook weerstand, maar we kunnen straks heel zuiver aan twee kanten onderhandelen."

Castelein hoopt dat het percentage werknemers dat de enquêtes, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, hoger komt te liggen dan de participatiegraad. Daarbij hoopt hij ook op medewerking van de werkgevers. "Het mooiste zou zijn als we in samenwerking met de werkgevers werknemers erop kunnen wijzen dat de enquêtes er zijn. Maar er zijn ook andere manieren. Ik zie het als succesvol als meer dan 15 tot 20 procent van de werknemers het invult, al hoop ik natuurlijk op meer."

Niet nieuw
"Een storm in een glas water", zo noemt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp, tevens lid van de SER, het plan van De Unie. "Het is al zo vaak gedaan dat het eigenlijk niet meer bijzonder is. Maar het is altijd fijn als er meer mensen betrokken worden bij de cao." Ook over de opbrengsten van het plan is hij skeptisch. "Het hangt een beetje van de sector af of het een succes wordt. Het is ook wel eens gebleken dat de opkomst ondanks de internetraadpleging gering blijft. Bovendien neemt het een prikkel weg."

 

Over het failliet van de vakbonden wil Verhulp echter nog niet spreken. Hij vergelijkt de vakbonden met waterschappen. "Die vinden we allemaal ontzettend nuttig, maar bij de laatste verkiezingen was de opkomst 15 procent. Er zijn nog altijd meer vakbondsleden dan die opkomst. De gedachte is: zolang het goed gaat, gaat het goed en hoeven we ons nergens tegenaan te bemoeien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen