Arbeidsmarkt20 aug '15 08:49Aangepast op 20 aug '15 09:08

Robots creëren juist meer banen dan ze inpikken

Auteur: Sangar Paykhar

Al jaren wordt er gevreesd voor de opmars van robots die het werk van mensen inpikken. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt het tegenovergestelde: door technologische ontwikkelingen komen er juist meer banen bij.

Foto: ANP XTRA
Foto: ANP XTRA

De onderzoekers van Deloitte in Groot-Brittanië keken naar data van het Engels CBS van de afgelopen 140 jaar. Barend Duits, senior manager bij Deloitte: "Ze hebben gekeken naar beroepsgroepen gebaseerd op volkstellingen en hoe die zich hebben ontwikkeld." De onderzoekers concluderen dat door technologische ontwikkelingen veel beroepen afnemen, maar er ook nieuwe bijkomen. "Het uiteindelijke resultaat is dus positief."

Vier mechanismen
Volgens Duits is het een historische onderzoek waarbij vier mechanismen met betrekking tot technologische ontwikkelingen aan het licht worden gebracht. "De eerste is dat technologie werk vervangt, dat zie je in landbouw en productie-arbeid." Door die ontwikkeling gaat de productiviteit omhoog waardoor de prijzen lager worden voor producten. Het tweede effect is dat de technologiesector daar juist van profiteert: daar komen nieuwe sectoren en beroepsgroepen bij. 

Als derde punt noemt Duits een indirect effect. "Er wordt technologie ontwikkeld die bruikbaar is voor andere sectoren zoals zorg en dienstverlening." Het vormt een aanvulling op werk waar die beroepsgroepen weer van profiteren. Als laatste noemt hij de lage productiekosten. "De lage prijs voor technologie heeft een democratiserende effect waardoor zaken toegankelijk worden voor de massa's." Producten zoals tv's en bepaalde vormen van dienstverlening worden goedkoper. Daardoor ontstaan nieuwe banen in horeca, recreatie en persoonlijke verzorging."

Ontwikkelingen
Opvallend, want eerdere onderzoeken concludeerden juist dat door technologische ontwikkelingen miljoenen banen verdwijnen. Duits: "Maar er komen dus ook weer banen bij, we weten alleen niet wat het uiteindelijke resultaat zal zijn in de toekomst. Als we ons bewust zijn van dit soort ontwikkelingen en daarover in gesprek gaan met elkaar, dan kunnen we samen kijken hoe we ermee om moeten gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen