'Overgangsregeling flexwet voor MKB stelt niets voor'
Overgangsregelingen voor het MKB in de Wet Werk en Zekerheid stellen in de praktijk niets voor. Bedrijven die uit financiële nood van hun personeel af moeten, moeten een ontslagvergoeding betalen. Voor kleine bedrijven geldt tot 2020 een uitzondering.
Maar Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij DAS, ploos de wet uit en ontdekte dat die uitzondering een wassen neus is. “Het is zo dat in die wet is bepaald dat werkgevers die werknemers ontslaan die langer dan twee jaar in dienst zijn geweest een transitievergoeding moeten betalen. De wetgever meende de kleine werkgever tegemoet te kunnen komen door de overgangsregeling in het leven te roepen."
Maar recent is de uitwerking ervan bekend geworden, gaat hij verder. "Als je kijkt naar de voorwaarden waaraan aan kleine werkgever moet voldoen om uiteindelijk een beperkte vergoeding te hoeven betalen, dan zie je dat de meeste bedrijven daar in de praktijk niet aan zullen kunnen voldoen. Dat vanwege een aantal strenge cumulatieve voorwaarden.”
Strenge voorwaarden
Hij licht de eisen toe: “Je moet bijvoorbeeld als ondernemer drie jaar achter elkaar een nettoresultaat hebben van minder dan 0. Het jaar voordat je ontslaat moet je een negatief eigen vermogen hebben en in hetzelfde jaar moeten de vlottende activiteiten nog eens kleiner zijn dan de schulden. Als daarvan al sprake is, hebben de meeste bedrijven al lang de stekker eruit getrokken. Op het moment dat je als werkgever toch ontslag zou willen aanvragen, word je dus geconfronteerd met het betalen van de hogere transitievergoeding als je niet aan die voorwaarden voldoet."