Arbeidsmarkt19 aug '15 13:31

Dringen voor 45-plusser op arbeidsmarkt

Auteur: Sangar Paykhar

Ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt blijft het aantal langdurige werklozen hoog. Uit de kwartaalcijfers van het CBS blijkt dat #er 270 duizend mensen langer dan een jaar zonder werk zitten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het aantal langdurige werklozen nam dit jaar met 21 duizend toe.

 

45-plussers
"Vooral mensen van 45 jaar en ouder zijn oververtegenwoordigd onder de langdurig werklozen", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. "In deze groep zit meer dan 60 procent meer dan een jaar zonder werk."

Aantrekkende arbeidsmarkt
Volgens Van Mulligen gaat het met de mensen die kort werkloos zijn een stuk beter. "Vergeleken met een jaar eerder zijn er 80 duizend minder mensen werkloos." De afname is volgens de econoom volledig bij de kort durende werkloosheid, terwijl lang durende werkloosheid steeds toeneemt.

Overblijfsel van de crisis
"De langdurige werklozen zijn een overblijfsel van de crisis", verklaart Van Mulligen. "Toen raakten veel mensen hun baan kwijt en vonden daarna weer werk." De oudere werklozen hebben daarna geen werk meer kunnen vinden. "Als je ouder dan 45 bent en langer dan een jaar werkloos, dan vind je niet zomaar weer werk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen