
"De politiek kan elke keuze maken die ze wil, maar wel met juiste argumenten en op de juiste manier", zegt Piet Adema, voorzitter van Ondernemingsorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB). "Dat zien wij niet in de beide argumenten: baanzekerheid en betere arbeidsomstandigheden." Volgens Adema heeft de schoonmaakbranche een prima CAO. Schoonmakers krijgen 20 procent boven het minimumloon; zo'n 80 procent werkt in vaste dienst.
Marktverstoring
"Als de overheid duizenden schoonmakers in dienst neemt, dan wordt het werk uit de markt gehaald waardoor er een marktverstoring plaatsvindt", meent Adema. "Dat betekent dat we een kleinere branche overhouden, terwijl wij juist enorm geïnvesteerd hebben in integratie en participatie." Volgens de voorzitter zijn dat juist kabinetsdoelen die alleen verwezenlijkt kunnen worden als er een grotere en sterkere schoonmaakbranche is.
Arbeidsmarkt
"De schoonmaaksector is bij uitstek een sector die toetreding tot de arbeidsmarkt mogelijk maakt." Adema wil daarom liever dat het Rijk samen met de schoonmaakbranche werkt aan goede arbeidsverhoudingen.