Arbeidsmarkt27 aug '15 19:21

Klein Polen in Haags Valkenboskwartier

Auteur: Sangar Paykhar

Uit onderzoek van demografisch instituut Nidi blijkt dat de helft van de Poolse en Bulgaarse arbeidsmigranten niet meer teruggaat.

Foto: Flickr
Foto: Flickr

De Polen en Bulgaren kwamen hiernaartoe om geld te verdienen en vervolgens terug te keren naar hun thuisland. Uit het onderzoek dat in opdracht van gemeente Den Haag is uitgevoerd blijkt dat vijf jaar na aankomst velen niet meer terug willen keren.

Pools op straat
"In het Haagse Valkenboskwartier hoor je meer Pools dan Nederlands op straat", meldt verslaggever Hugo Reitsma. "Er zijn hier Poolse cafeetjes, restaurants en een theater."

Moedertaal
Een Poolse bewoner in de wijk vertelt dat zij eerst van plan was om terug te keren. "Na tien jaar hier te hebben gewoond is Nederlands bijna een moedertaal geworden voor mijn kinderen." Ook andere Poolse bewoners vertellen dat ze liever in Den Haag wonen dan in Polen.

Turken en Marokkanen
Leo Lucassen van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis vindt dat de vestiging van de Polen vergelijkbaar is met de komst van Turken en Marokkanen. "Beide kwamen hier om geld te verdienen, om later weer terug te keren."

Verschillen
De Turken en Marokkanen zijn in tegenstelling tot de Oost-Europeanen in veel grotere getale gebleven. Volgens de wetenschapper heeft dat te maken met het feit dat de regering destijds besloot de grenzen dicht te gooien. "Dat geldt niet voor Oost-Europeanen, omdat zij vrij in- en uit kunnen reizen."Daaarnaast noemt Lucassen een ander belangrijk verschil: "Oost-Europeanen kunnen niet zo makkelijk aanspraak maken op sociale voorzieningen, en daarom zijn zij veel meer op hun eigen inkomsten aangewezen."

Gerelateerde artikelen