Arbeidsmarkt25 nov '14 07:01Aangepast op 25 nov '14 07:55

VVD-Kamerlid: kabinet moet stoppen met pesten zzp'ers

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet moet stoppen met het dwarsbomen van zzp'ers. Het beeld dat zzp'ers de arbeidsmarkt verzieken moet zo snel mogelijk van tafel, vindt VVD-Kamerlid Anne Mulder. Hij wil een verbod op bepalingen in CAO's die het aantal zzp'ers en uitzendkrachten aan banden leggen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er ontstaat een indruk dat zzp'ers vooral fiscale profiteurs zijn of het stelsel van sociale zekerheid uithollen, zegt Mulder. Hij wil dan ook dat het kabinet meer oog krijgt voor de voortdurende flexibilisering van de arbeidsmarkt. "Je kunt proberen dat terug te dringen, maar je kunt beter onderkennen dat het zo is en daar op handelen. Kom in plaats van met deelonderzoeken naar zzp'ers eens met een totale visie op de arbeidsmarkt, waarbij de flexibilisering gewoon een gegeven is, of je dat nou leuk vindt of niet."

 

De VVD komt daarvoor deze week met een initiatiefvoorstel. Mulder: "In 25 procent van de cao's staan bepalingen om de inzet van uitzendkrachten zzp'ers te beperken. In de zuivel-cao stat dat maar10 procent een uitzendkracht mag zijn en in de taxibranche is dat 20 procent en op die manier worden mensen uitgesloten van werk. Eigenlijk zeg je tegen mensen dat je de kansen op een baan in een sector beperkt. We zullen een initiatiefvoorstel indienen om dit soort bepalingen te verbieden. Ik denk dat er bij sociale partners wel weerstand zit."

Asscher
De redenering is dat een bedrijf met een vast contract op de proppen komt als het 'zzp-quotum' is bereikt. Maar die vlieger gaat volgens Mulder niet op: "Vaak is het alternatief: geen enkel werk. De minister van Sociale Zaken is niet voor ons voorstel en ik zal deze week ook voorstellen dat het kabinet moet stoppen met het pesten van zzp'ers. Er is een hele discussie bezig over de zelfstandigenaftrek. 

In het Financieele Dagblad benadrukt Mulder vanochtend dat Mulder dat bijna 1 miljoen Nederlanders zzp'er zijn. "Mensen die elke dag weer de mouwen opstropen en iets maken van hun leven. Een groep die onmisbaar is geworden voor grote en kleine bedrijven in ons land.'' Samen met zijn fractiegenote Anoushka Schut bepleit hij dat er wel degelijk genoeg werk is voor zzp'ers, maar dat ondernemers geen banen durven aanbieden door de hoge kosten en risico's die ze lopen. "Vooral op het gebied van ziekte en arbeidsongeschiktheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen