Arbeidsmarkt11 mei '16 06:41Aangepast op 11 mei '16 10:00

Schadeclaim zzp'ers van 280 miljoen voor PostNL

Auteur: Judith Laanen

De schadeclaim die zelfstandige postbezorgers hebben ingediend is niet erg kansrijk. Dat zegt arbeidsrechtadvocaat Daniel Maats tegen BNR; het blijkt voor 'subcontracters' lastig aan te tonen dat ze een arbeidsovereenkomst hebben.

Foto ANP
Foto ANP

De zelfstandige postbezorgers vinden dat PostNL ze heeft misleid en heeft blootgesteld aan schijnzelfstandigheid. PostNL hangt nu een gezamenlijke schadeclaim van bijna 280 miljoen euro boven het hoofd, maar Maats denkt niet dat de claim erg kansrijk is. Verschillende zelfstandige pakketbezorgers probeerden al een arbeidsovereenkomst aan te tonen via een procedure, maar zonder veel succes. "In een groot aantal gevallen lukte dat niet, maar dát is volgens mij de weg die bewandeld moet worden."

De groei, die er wel degelijk is, eigent PostNL zichzelf toe, zegt Maurice Jacobs, voorzitter van de belangenvereniging van zelfstandige postbezorgers Subco, tegen BNR. "De zelfstandige subcontracters zijn gebudgetteerd op een bepaalde omzet en daar mogen ze niet boven komen. Óf de vergoedingen worden weer aangepast." De zelfstandige postbezorgers noemen een combinatie van een te laag belastingtarief, de claim zelf en een te laag loon als basis voor het claimbedrag. In totaal komen ze dan op gemiddeld 278.000 euro per bezorger.

In potentie kunnen circa duizend zelfstandige bezorgers een claim indienen, op dit moment hebben zich er 170 aangesloten bij de claim. In een e-mail geeft een woordvoerder van PostNL aan dat het bedrijf de claim ongegrond vindt. Het bedrijf wil niet op zender reageren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen