Arbeidsmarkt12 mei '16 18:56Aangepast op 31 mei '16 13:58

Een sabbatical: wat levert het op?

Auteur: BNR Webredactie

Nu hij bij Ajax stopt, moet Frank de Boer kiezen: gaat hij voor een nieuwe club, of gaat hij er even tussenuit?

"Sinds mijn 14e ben ik dag in dag uit bezig geweest met voetbal. Ook na mijn carrière als speler ben ik meteen weer aan de slag gegaan. Misschien is het wel eens goed om te ervaren wat het is om stil te zitten", zei Frank de Boer vandaag.

Wat nu? Zoekt hij een nieuwe club of maakt hij een pas op de plaats? Even een sabbatical nemen is ook onder toptrainers zo gek nog niet. Pep Guardiola deed het voordat hij naar Bayern München ging. Jürgen Klopp wachtte een jaartje voordat Liverpool op zijn pad kwam.

Oud-voetballer Regi Blinker, oprichter van multimedia-platform Life After Football denkt dat Frank de Boer kritisch genoeg is om zich niet zomaar in het eerste nieuwe voetbalavontuur te storten dat zich aandient. "Als het niet naar zijn zin is, geloof ik wel dat hij een sabbatical zal nemen."

De bloemen, niet de vaas
Eigenlijk heeft iedereen er baat bij om zichzelf de vragen te stellen: wie ben ik en wat wil ik, zegt psycholoog Albert Sonnevelt. "Daar krijg je eigenlijk pas antwoord op op het moment dat je daar ook de tijd voor neemt."

Daarbij is het volgens de psycholoog wel belangrijk dat je niet thuis blijft zitten. "Dan krijg je dezelfde input die je altijd kreeg en krijg je ook dezelfde gedachten die je altijd kreeg. Dat schiet niet op." Dat begreep Guardiola ook. Hij verbleef een jaar in de VS en volgde daar zelfs colleges aan de Columbia University.

Het resultaat van een sabbatical kan ook zijn dat je je oude beroep vaarwel zegt. Sonnevelt: "Ik leg het altijd uit in de vorm van een vaas met bloemen. Uiteindelijk draait het om de bloemen en niet om de vaas. Als je het naar een beroep vertaalt: het gaat niet zozeer over trainen, maar wat een trainer omgeeft." Als voorbeeld noemt hij Johan Cruijff. "Johan Cruijff ging steeds meer doen in charity en op die manier zijn bijdrage leveren aan de wereld na zijn carrière."

Dossier Arbeidsmarkt

 

Gerelateerde artikelen