Arbeidsmarkt18 mei '16 07:49Aangepast op 31 mei '16 13:58

Bussemaker: 'We zijn de risee van Europa'

Auteur: Thijs Baas

Van alle Europese landen heeft Nederlandse de minste vrouwen met een managementpositie, blijkt uit Europees onderzoek van Glassdoor Economic Research. Ontzettend ergerlijk, zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Op deze manier zijn we de risee van Europa."

Ondanks verwoede pogingen hebben wij in ons land slechts een kwart vrouwelijke managers. En dat kan veel beter, meent Bussemaker. Het bedrijfsleven kan een voorbeeld nemen aan de overheid, meent ze. "Je ziet daar dat die 30 procent sneller dan bedoeld al gehaald is. Dat geeft aan dat het wel kan. Je moet er wat voor doen, maar als je wilt, dan zijn de vrouwen er en is die 30 procent echt niet zo heel moeilijk te halen." 

Marry de Gaay Fortman, voorzitter van de stichting Topvrouwen, mist de wil om het aandeel vrouwen in managementposities te vergroten. "Het wil maar niet vlotten en dat is op zijn minst wel ergerlijk. Mannen lijken er eigenlijk niet heel veel zin in te hebben." Waar een wil is, is een weg, maar waar geen wil is, is volgens Bussemaker altijd nog de wet. "Eind van dit jaar ga ik weer de tussenstand opmaken, want ik wil een verandering zien. Als er helemaal niks verandert, moeten er misschien maatregelen volgen."

Database en app
Samen met Hans de Boer van VNO-NCW zette Bussemaker al een database op en ook is er inmiddels de app 'navigeren naar de top' waarop te zien is waar plaatsen vrijkomen. "Als daar allemaal geen gebruik van gemaakt wordt, is het moeilijk aan de samenleving te verkopen dat we al die talenten van vrouwen verkwisten. En ik zou tegen vrouwen willen blijven zeggen: 'laat zien wat je kan, wees niet te bescheiden', want ook daar merken we dat vrouwen zichzelf veel minder snel presenteren dan mannen en dat helpt natuurlijk ook wel."

Dossier Arbeidsmarkt

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen