Arbeidsmarkt31 mei '16 08:27Aangepast op 31 mei '16 13:57

Werkgevers zien weinig in Syrisch diploma

Auteur: BNR Webredactie

Werkgevers hechten nauwelijks waarde aan diploma's van Syrische vluchtelingen. Deze worden vaak lager ingeschaald dan Nederlands diploma's, wat betekent dat er extra scholing nodig is.

ANP
ANP

In 2015 hebben bijna 600 Syrische vluchtelingen om erkenning van hun diploma gevraagd. Een jaar eerder waren dat er nog 169, zo blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd. Alle diploma's uit Syrië krijgen een keuring, maar ze worden vaak lager ingeschaald dan een Nederlands diploma. Bij werkgevers worden diploma's uit Syrie eigenlijk niet erkend, vertellen mensen uit het 'veld' aan BNR.

'Als je bijvoorbeeld een Bachelor hebt, wordt dat vaak ook gewaardeerd als een Bachelor-diploma, maar meestal wel met de kanttekening dat er nog aanvullend onderwijs nodig is', zegt Albert de Voogd van UAF, de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten. 'En dan zie je dat werkgevers vaak moeite hebben om zo'n diploma te herkennen, dus die kunnen niet goed beoordelen wat ze daar dan precies mee kunnen.'

Liever Nederlands diploma
Linda Bakker van onderzoek- en adviesbureau Significant, die onderzoek deed naar hoogopgeleide vluchtelingen, herkent dit beeld. 'We zien op basis van mijn onderzoek dat de meeste vluchtelingen toch wel een periode van vijf jaar nodig hebben voordat ze toetreden tot de arbeidsmarkt', zegt zij. 'Er zit zeker wat in dat werkgevers toch meer waarde hechten aan het Nederlands diploma dan een buitenlands diploma.'

Dat is voor een deel logisch, zegt Bakker, 'omdat er natuurlijk grote verschillen zijn in schoolsystemen tussen bijvoorbeeld Syrië, Irak, Iran of Afghanistan en Nederland. Daarom is het zeker belangrijk dat die waardering op een gedegen manier gebeurt. Aan de andere kant blijft het lastig om een goede inschatting van het niveau te maken'.

Ook onderwijsinstellingen weten niet goed wat ze ermee moeten. Deze zeggen vaak tegen studenten dat ze voor een Nederlands diploma het hele onderwijsprogramma opnieuw moeten doen. Het lijkt Bakker een betere oplossing om Syriërs bij te scholen door hen alleen de benodigde delen van zo'n programma te laten volgen. De Voogd schat dat vluchtelingenstudenten die maatwerk krijgen aangeboden, een opleiding in 1 à 1,5 jaar kunnen volgen in plaats van 3 à 4 jaar.

Dossier Arbeidsmarkt

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen