Arbeidsmarkt31 mei '16 14:34

'Laat net als Canada veel meer arbeidsmigranten toe'

Auteur: Thomas de Man

Nederland heeft per jaar zo'n 80.000 niet-Europese arbeidsmigranten nodig. Daarvoor moet de regelgeving versoepeld worden, zegt Jacques van den Broek, bestuursvoorzitter van Randstad.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er is volgens Van Den Broek nu een groot tekort aan mensen in de techniek- en ICT-sector. Er staan tienduizenden vacatures open waar moeilijk iemand voor te vinden is. 'Het gaat niet alleen om academisch geschoolde technische werknemers, maar ook in het middensegment zijn er mensen nodig.'

The Canadian Way
Van Den Broek stelt voor het beleid van Canada als voorbeeld te nemen. 'In dat land laten ze elk jaar zo ongeveer één procent van de beroepsbevolking aan arbeidsmigranten toe.' Voor Nederland zou dat omgerekend uitkomen op 80.000 mensen, schrijft het FD.

Volgens Van den Broek maken de Canadezen gebruik van een lijst met banen waar ze behoefte aan hebben en daar selecteren ze op. 'Dat lijkt ons een goede methode.'

'Versoepel regelgeving EU'
Bij het aantrekken van hoogwaardige technische banen, komen er per baan ongeveer tweeënhalf tot vier ondersteunende banen bij. Van Den Broek pleit voor versoepeling van de Europese regelgeving omtrent arbeidsmigranten. Volgens Van den Broek is dat op het moment nog erg strak geregeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen