Arbeidsmarkt3 jul '16 20:38Aangepast op 5 jul '16 18:11

Het bedrijfsuitje werkt, maar lost geen ruzie op

Auteur: Didi Levison

Nog even en de zomervakantie is daar. Bedrijven organiseren nog snel voor de zomerbreak een uitje voor de teambuilding en om eventuele onenigheden op te lossen.

Teambuilding met medewerkers van het Holland Heineken House. Foto: ANP
Teambuilding met medewerkers van het Holland Heineken House. Foto: ANP

Maar werkt het? Volgens teamexpert Bregje Spijkerman wel. ‘Het is belangrijk dat een team zich veilig voelt bij elkaar’, zegt ze. En dat wordt volgens haar bevorderd door gezamenlijk informele dingen te doen.

Uitstapjes met collega’s worden soms ook ingezet om problemen in een team mee op te lossen. Maar dat werkt niet, zegt Eric Molleman, hoogleraar Gedrag en Organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Het is niet zo dat je met een informeel uitje conflicten kunt oplossen’, waarschuwt hij. 

Een uitje is wel goed om de samenwerking te bevorderen volgens Molleman. ‘De literatuur omschrijft twee vormen van menselijke capaciteiten: human capital en social capital. Dat houdt in dat de ene collega goed is in A en de andere in B’, legt hij uit. ‘Tijdens een gezamenlijke activiteit kunnen collega’s deze capaciteiten ontdekken en ermee leren samenwerken’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen