Arbeidsmarkt3 jul '16 23:09Aangepast op 4 jul '16 14:11

Promoveren? Betaal het zelf maar

Auteur: Didi Levison

Universiteiten nemen steeds minder promovendi in dienst. Onderzoekers betalen hun promotie vaker uit eigen zak.

Universiteit Leiden. Foto: ANP
Universiteit Leiden. Foto: ANP

Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Rathenau Instituut en de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). Wie geen betaalde researchplek bij de universiteit kan krijgen en toch als promovendus aan de slag wil gaan, kan een beroep doen op een gesponsorde plaats via een externe organisatie of het door een andere werkgever laten betalen.

Minder dan 9.000 van de ongeveer 22.000 promovendi zijn momenteel in dienst van een universiteit. Rolf van Wegberg, voorzitter van het Promovendi Netwerk Nederland, vindt dit zorgwekkend. ‘Als mensen in dienst zijn van een ander bedrijf dan de universiteit kan dit de onafhankelijkheid van het onderzoek in de weg staan’, zegt hij. Ook vreest hij voor de kwaliteit van een ‘gesponsord’ onderzoek. Daarnaast wordt op deze manier een promotietraject er niet veel aantrekkelijker op, zegt hij.

Perverse prikkels
De reden van het beperkte aantal betaalde promotieplaatsen is volgens Van Wegberg dat universiteiten optimaal gebruik willen maken van de premies die zij van de overheid ontvangen bij iedere afgeronde promotie.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil een maximum stellen aan het geld dat universiteiten krijgen voor promoties. Dat zou volgens de minister perverse prikkels tegen moeten gaan. Marijtje Jongsma, voorzitter van academische vakbond VAWO, heeft haar twijfels hierover. ‘Als het totale bedrag aan banden leggen betekent dat er een kleinere bonus per promotie komt, dan kan dat ook betekenen dat universiteiten juist nog meer mensen laten promoveren’, zegt ze.

Gerelateerde artikelen