Regelgeving en heffingen remmen de bouw
Door een gebrek aan bouwvergunningen dreigen aannemers in de problemen te raken, ondanks de aantrekkende woningmarkt, waarschuwt het Economisch Bureau van ING.
In 2016 werden in totaal zo'n 45-duizend nieuwe bouwvergunningen uitgegeven. Dat waren er vorig jaar nog 53-duizend. Volgens ING moet de uitgifte van bouwvergunningen stijgen om te voorkomen dat vanaf 2017 de woningbouwproductie flink wordt afgeremd.
Maurice van Sante van ING noemt een aantal oorzaken voor de verlaagde uitgifte van bouwvergunningen. 'Ten eerste is de ontwikkelcapaciteit de afgelopen jaren flink afgenomen door de crisis. Er waren gewoon minder aanvragen. Ook zien we steeds meer kleine binnenstedelijke projecten. Die kosten over het algemeen wat meer tijd. Daarnaast hebben de coöperaties de afgelopen tijd aan de rem getrokken', legt Van Sante uit.
Volgens Van Sante kunnen corporaties minder investeren vanwege de kosten die worden gemaakt door de verhuurderheffing. De regelgeving die zegt dat corporaties niet zomaar in de vrije sector mogen bouwen houdt de woningbouw ook tegen. 'Je ziet bij corporaties dat de wil om te bouwen is afgenomen', aldus Van Sante.
Toch is Nederland volgens Van Sante nog niet volgebouwd: 'Er is steeds meer groei naar de stad. Je ziet vooral dat het veel tijd kost om die projecten op te starten. Het duurt soms jaren voordat zo'n bouwvergunning is vergeven. Daarna duurt het nog anderhalf tot twee jaar voordat zo'n woning echt af is en de sleutel overgedragen kan worden.'