Arbeidsmarkt17 aug '16 11:34Aangepast op 17 aug '16 15:29

'Snel snoeien in woud van aftrekposten'

Auteur: Thijs Baas

De vele fiscale voordelen dreigen het zzp-schap wel heel veel voordeliger te maken dan 'gewoon' ondernemerschap. Dat zegt Mei Li Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA, tegen BNR. Hoog tijd om te snoeien in het woud van aftrekposten, vindt ze.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Hoge Raad vernietigde een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, waardoor thuiswerkende zzp’ers met een huurhuis de huurkosten vanaf nu gewoon mogen aftrekken van de winst. De uitspraak van de Hoge Raad is 'consequent en logisch', zegt Vos. In feite wijst de Hoge Raad de wetgever terecht, vindt ze. 'De rechter wijst ons eigenlijk op de consequenties van de wet. Mij wijst het ook op de grotere discussie over aftrekposten, waarin we eindelijk eens moeten nadenken over wat we aftrekbaar maken en wat niet.

Aanleiding voor het arrest was een pleidooi van een bouw-zzp'er om zijn huur als kostenpost te kunnen opvoeren. Het huurrecht is volgens het arrest een vermogensrecht, dat je tot het ondernemersvermogen mag rekenen. Dat betekent fiscaal heel goed nieuws voor zzp’ers. Voor ondernemers met een eigen koophuis kon dit al onder bepaalde voorwaarden, maar ook mensen met een huurhuis kunnen nu de volledige huur aftrekken.

De grote vraag is volgens Vos of dat wel goed is voor de Nederlandse economie en de arbeidsmarkt. 'We moeten eindelijk eens gaan snoeien in het woud van aftrekposten, omdat uiteindelijk een scheefgroei ontstaat. Als zzp'ers zóveel goedkoper worden, wordt uiteindelijk iedereen zzp'er en dat is niet goed voor de BV Nederland.' De ruime aftrekmogelijkheden hádden gecompenseerd kunnen worden door een hogere bijtelling, maar daar is geen sprake van. 'Dit is het zoveelste voorbeeld van een aftrekpost die een uitwerking kan hebben die niet al te handig is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen