Arbeidsmarkt30 aug '16 08:25Aangepast op 30 aug '16 11:54

'Geen prikkels flexwerkers voor scholing'

Auteur: Mark Hulstein

Flexwerkers scholen zich nauwelijks bij. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De overheid wil dat werkenden blijven leren, zodat ze inzetbaar zijn tot aan hun pensioen.

Foto: Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte

Er zijn steeds meer mensen met betaald werk, maar de scholing neemt niet toe. Vooral flexwerkers en deeltijders blijven achter. 'Groepen die een kwetsbare positie hebben op de arbeidsmarkt - flexwerkers, maar ook ouderen en lager opgeleiden, mensen met gezondheidsbeperkingen - volgen de minste scholing', zegt Patricia van Echtelt, onderzoekster van het SCP.

Een mogelijke verklaring is volgens Van Echtelt dat werkgevers niet worden geprikkeld te betalen voor bijscholing. 'Door flexibele contracten hebben ze minder prikkels om te investeren in scholing van werknemers. De werknemer verlaat het bedrijf immers weer snel, dan gaat de investering verloren', legt Van Echtelt uit.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de werknemers bijscholing belangrijk zegt te vinden, omdat het werk snel veranderd. 'Maar tegelijkertijd zeggen heel veel werknemers dat ze op dit moment voldoende opgeleid zijn. Het lijkt dat werknemers zich laten leiden door de waan van de dag', zegt de onderzoekster.

Een oplossing zou volgens Van Echtelt een verzekering kunnen zijn. 'Bijvoorbeeld zodat ze verplicht worden om tijd en geld te sparen. Maar of een verplichtend karakter voor iedereen werkt zinvol is, is nog maar de vraag.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen