Arbeidsmarkt30 aug '16 09:22Aangepast op 30 aug '16 11:01

'Geef zzp'ers belastingvoordeel voor scholing'

Auteur: BNR Webredactie

Zzp'ers moeten belastingvoordeel krijgen als ze sparen voor hun eigen bijscholing. Dat zegt ZZP Nederland op BNR in reactie op een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daaruit blijkt dat mensen die niet in dienst zijn bij een werkgever zich relatief weinig bijscholen.

ANP
ANP

Stom, zegt de belangenclub voor zelfstandigen, want juist deze groep moet zijn kennis blijven bijspijkeren om toekomstbestendig te zijn.

Het SCP wijst er in het rapport 'Aanbod van arbeid 2016' op dat de overheid wel graag wil dat werkenden hun leven lang blijven leren zodat ze inzetbaar zijn tot aan hun pensioen, maar dat deze 'duurzame inzetbaarheid' niet bereikt wordt. Hoewel er steeds meer mensen met betaald werk zijn, neemt de scholing niet toe. In de periode 2004-2014 lag het aandeel steeds rond de 40 procent. Vooral flexwerkers en deeltijders blijven achter.

Volgens voorzitter van ZZP Nederland Maarten Post moet er meer gedaan worden om zelfstandigen ervan te doordringen dat zij ook investeren in opleidingen voor zichzelf. Dat kan op drie manieren: de overheid moet meer doen aan bewustwording, het onderwijs kan zich meer op zzp'ers en ondernemerschap richten en het is volgens Post vooral belangrijk dat er een financiële stimulans komt in de vorm van fiscaal sparen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen