Arbeidsmarkt30 aug '16 21:22Aangepast op 30 aug '16 21:48

Vrouwen doen weinig aan mkb-overnames

Auteur: Noémi Prent

Vrouwen en overnames: het is een ongelukkig huwelijk. Dat blijkt uit de Brookz Overname Barometer. Maar waar komt het lage percentage vrouwelijke mkb-shoppers vandaan?

Foto: ANP
Foto: ANP

Economieredacteur Frank Kromer ging op onderzoek uit. De afgelopen tien jaar was bij zes procent van de mkb-overnames een vrouw betrokken, een opvallend laag percentage. Daarentegen staat bij 35 procent van de mkb-ondernemingen een vrouw aan het roer.

Er zijn dus genoeg vrouwen met een mkb-onderneming, maar desondanks weinig vrouwen betrokken bij bedrijfsovernames. De twee belangrijkste redenen: vrouwen zijn meer risico-avers en bovendien realistischer. Ze overschatten hun kansen op succes niet.

Als we kijken in het register van de beroepsorganisatie voor specialisten in bedrijfsoverdracht, zijn bijna alle overnameadviseurs van het mannelijke geslecht. Sterker nog: van de 90 adviseurs is er welgeteld één vrouwelijke expert. Een opmerkelijk gegeven. Of dit verband houdt met de weinig vrouwelijke bedrijfsovernames wordt niet duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen