Arbeidsmarkt2 sep '16 09:54

Commissarissen gaan voor vertrouwde keuze

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Ondanks dat drie jaar geleden de Wet Bestuur en Toezicht van kracht werd, halen bedrijven hun commissarissen nog steeds vooral uit het ‘old boys network’. De Wet Bestuur en Toezicht heeft dus nog maar weinig opgeleverd.

Foto: HH / Peter Hilz.
Foto: HH / Peter Hilz.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Governance Institute. Jan Stolker is directeur van het instituut en vertelt dat van vernieuwing nog weinig sprake is. ‘Het is blijkbaar toch een natuurlijke neiging van veel toezichthouders om hun nieuwe toezichthouders uit eigen kring te halen. Het voordeel daarvan is dat je weet over wie je het hebt en dat je ervaring hebt met degene met wie je later weer gaat werken.’

Keuze voor vertrouwen
Er zitten echter ook nadelen aan deze vertrouwde keuzes. ‘Je krijgt weinig instroom van nieuwe ideeën en je hebt veel mensen met dezelfde achtergrond. De vraag is ook hoe onafhankelijk deze mensen op kunnen treden als het spannend wordt’, aldus Stolker.

Toch ziet Stolker her en der wel ontwikkeling. ‘Bijvoorbeeld bij beursbedrijven, worden de commissarissen echt wel op een professionele manier aangetrokken. Ook bij maatschappelijke organisatie professionaliseren ze het proces. Dan krijg je vanzelf vernieuwing’, besluit Stolker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen