Arbeidsmarkt12 sep '16 16:19Aangepast op 12 sep '16 20:16

'Neem een kop koffie voor je powernap'

Auteur: Noémi Prent

1 op de 6 werknemers heeft slaapproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO. Het gros van de werknemers met slaapproblemen functioneert daardoor niet goed op het werk.

De 'recharge room' bij Spaces in Amsterdam waar werknemers een dutje kunnen doen. Foto: ANP
De 'recharge room' bij Spaces in Amsterdam waar werknemers een dutje kunnen doen. Foto: ANP

Hier ondervinden werkgevers last van. De werknemers die slecht functioneren door slaapproblemen hebben vaak last van concentratieproblemen of maken fouten.

Slecht slapen dóór werk
De oorzaak van het slaapprobleem ligt niet altijd in de privésferen, maar is in bijna de helft van de gevallen werkgerelateerd. Veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld een teveel aan werk of het niet kunnen loslaten van het werk. Volgens Francis Lanen, slaapoefentherapeut, kunnen werkgevers een handje helpen. 'Ze moeten mensen gelegenheid geven pauzes te nemen. Bijvoorbeeld een powernap tussen de middag. Al maak je het maar even stil om je heen.'

Gouden tips
Een kop koffie voor je powernap? Volgens Lanen een heel goed idee: 'De koffie begint pas te werken na een half uur. Dan mis je dat brakke gevoel bij het wakker worden.' Een andere slaaptip is wanneer je 's nachts wakker wordt, vooral niet op de klok te kijken.

Ziek melden
Van de werknemers met slaapproblemen meldt 1 op de 7 zich daadwerkelijk ziek. Slaapproblematiek onder werknemers heeft dus gevolgen voor het verzuimcijfer in organisaties.

Dutje onder werktijd
Bij het gebouw Spaces in Amsterdam is moe zijn op je werk in ieder geval geen probleem. Sterker nog: daar mag je onder werktijd een dutje doen. In het gebouw zitten veel Amerikaanse bedrijven gehuisvest. In de kelder is een ruimte met bedden ingericht, de zogeheten 'recharge room'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen