Arbeidsmarkt21 okt '16 07:38

Werkgevers houden zieke werknemers vanwege transitievergoeding

Auteur: Karlijn Meinders

Steeds meer langdurig zieke werknemers worden niet ontslagen, omdat werkgevers de dure transitievergoeding niet kunnen of willen betalen. Dat signaleert juridisch dienstverlener DAS.

Foto: HH/Flip Franssen
Foto: HH/Flip Franssen

In de wet Werk en Zekerheid is geregeld dat de baas een extra vergoeding moet betalen als die iemand ontslaat die al twee jaar ziek is. Vooral kleine ondernemers houden deze mensen daarom toch maar in dienst. Ook al zitten ze thuis.

Volgens het UWV en DAS gaat het om honderden van deze 'slapende werknemers'. Uit de laatste cijfers van het UWV blijkt dat er maar liefst 40 procent minder ontslagaanvragen bij hen zijn binnengekomen. Dat is van bijna 4000 aanvragen in januari tot september 2015 naar bijna 2400 in dezelfde periode dit jaar.

Dubbele loonlasten

Olav Wagenaar, juridisch-dienstverlener Das, ziet een risico ontstaan voor de kleine ondernemers die dienstverband in deze situatie verkiezen boven ontslag: 'Vaak is het zo dat voor die zieke medewerker al weer een nieuwe werknemer is aangenomen, want het werk moet toch gedaan worden, en dan zit je met dubbele loonlasten.'

Minister Asscher heeft in juni beloofd dat hij het probleem zal bekijken en met een compensatieregeling zal komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen